Hoewel renoveren sterk in opmars is (liever een oude woning opknappen dan een dure bouwgrond aankopen, is vaak de redenering), zijn er nog altijd heel wat Belgen die ervoor kiezen om hun droomhuis ‘from scratch’ te bouwen. Zo’n nieuwbouw is een flinke investering, dus is elk financieel duwtje in de rug meer dan welkom. Benieuwd voor welke premies jouw bouwproject in aanmerking komt? Duurzaam bouwen is de boodschap!
Wat is duurzaam bouwen precies?
Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van duurzaamheid en we consumeren almaar bewuster. Maar wat betekent ‘duurzaam’ precies wanneer het gaat over bouwen? Duurzaam bouwen steunt op deze pijlers:
- Spring zuinig om met water, elektriciteit en materialen.
- Efficiëntie. Benut de ruimte efficiënt, zodat er geen warmte of energie verloren gaat.
- Gebruik duurzame materialen en kies voor hernieuwbare energiebronnen.
Als je bewust bouwt met deze principes in je achterhoofd, kun je aanspraak maken op premies – hetzij van de overheid, hetzij van de netbeheerder.
Premies voor duurzaam bouwen
De energiezuinigheid van een woning wordt bepaald aan de hand van het E-peil. Ligt dat aanzienlijk lager dan 50, dan moet je minder onroerende voorheffing betalen en krijg je mogelijk een premie van de netbeheerder. Ook investeren in energiezuinige verwarming wordt beloond. Wie een warmtepomp of zonneboiler installeert, ontvangt daarvoor in veel gevallen een premie van de netbeheerder. Beide systemen zijn duurzame alternatieven voor de klassieke, energieverslindende verwarmingsinstallatie. Zeker het overwegen waard dus, al was het maar omdat je op de lange termijn minder diep in je portemonnee zult moeten tasten om je energiefactuur te betalen!
Een ‘groen’ huis
Ben je geïnteresseerd in duurzame maatregelen die je woning nóg energiezuiniger maken? Blader dan eens door de catalogus Het Groene Huis van Facq. Daarin vind je, naast warmtepompen en zonneboilers, nog tal van andere duurzame oplossingen. Had je bijvoorbeeld al eens aan regenwaterrecuperatie gedacht?